Inapoi la meniu>Inapoi la prezentare>Primii ani>Perioada de glorie>Queen astazi>Carte de aur
Maturitatea artistica a formatiei Queen

It's a kind of Magic...

Anii '80 sunt pentru Queen epoca marilor turnee peste hotare, a concertelor incendiare cu sute de mii de spectatori. Cei patru membri pun acum accentul pe turneele in toata lumea, inclusiv in Africa de Sud (va amintiti de apartheid?) si in Ungaria (inca sub Cortina de Fier). Totodata, si o schimbare de look (se tund, in afara de Brian, care nu putea sa renunte la buclele lui superbe) si de stil face trecerea de la influentele de rock clasic din tinerete spre o conceptie personala asupra muzicii. Ei intuiesc corect schimbarea de gust a publicului, caci epoca de aur a rock-ului a apus la inceputul anilor '80 (muzica pop va castiga din ce in ce mai mult teren, iar stilul rock se va detasa, izolandu-se si incepand sa degenereze in urlete). Mobilitatea deosebita si simtul schimbarii vor asigura permanentul succes al unor oameni care au stiut atat sa se modeleze dupa gusturile publicului, cat si sa le canalizeze pe acestea spre idealul lor muzical. Fara a fi vreodata altceva decat o formatie rock, Queen lanseaza o muzica originala, mai temperata si mai variata cromatic, uneori cu influente disco (Hot Space) sau din muzica psihedelica a anilor '60 ( A Kind Of Magic), care denota o certa maturitate artistica (ganditi-va numai la Roger Taylor, care a evoluat de la galagioasele melodii de tinerete: Sheer Heart Attack, I'm In Love With My Car, la piese delicate si lirice: A Kind Of Magic sau Radio Ga Ga). Toate acestea, combinate cu prezenta scenica fascinanta si expresivitatea vocii lui Freddie, fac din Queen formatia care a scris istoria muzicala a anilor '80.

In iunie 1980, Queen isi lanseaza si cel de-al optulea album, The Game incluzand piesele de mare suces Crazy Little Thing Called Love si Another One Bites The Dust, acesta din urma fiind cel mai mare hit Queen in America. In decembrie, apare si albumul Flash Gordon, coloana sonora a filmului cu acelasi nume. Pana la sfarsitul acestui an, Queen au vandut nu mai putin de 45 milioane de albume...

Tot ei sunt si prima formatie rock care canta in America de Sud (1981), in prima seara avand un public de 131.000 de oameni (cea mai mare audienta inregistrata vreodata pana atunci la un concert rock!). Toate cele opt albume intra in Top 10 al Argentinei. In amintirea acestui turneu, Brian va scrie piesa Las Palabras De Amor [The Words Of Love], inclusa pe LP-ul Hot Space, aparut in 1982. In acest an, Queen intra in Cartea Recordurilor, fiind cei mai bine platiti oameni din Anglia.

Dupa lansarea (in 1981) a compilatiei Greatest Hits I, Brian si Freddie se ocupa de cateva inregistrari solo, Brian lansandu-si in 1983 mini-albumul Star Fleet Project.

Queen revin in atentia publicului in 1984, cu albumul The Works si single-ul Radio Ga Ga, care ajunge numarul 1 in clasamentele a 19 tari.

Un alt mare succes de pe The Works este I Want To Break Free, al carui videoclip nu va fi difuzat in SUA de MTV, in numele unui asa-zis moralism: videoclipul ii prezinta pe cei patru imbracati in haine de femei (un videoclip, de altfel, foarte simpatic, despre care va vom spune mai multe la sectiunea de "ghiveci"). Daca ne gandim insa la cate tampenii sau oribilitati (mult mai agresive si indecente) ruleaza astazi, de multe ori, pe MTV (si sa nu mai vorbim de calitatea lor muzicala, cateodata, sub orice critica), o piesa fina si lirica precum I Want To Break Free nu merita un asemenea tratament.

Tot atunci, apare si mini-albumul Complete Vision, incluzand piese precum Thank God It's Christmas, Seven Seas Of Rhye, Radio Ga Ga, See What A Fool I've Been si Go Crazy. De asemenea, apare si un set format din toate albumele lor de pana atunci, Complete Works.

In acelasi an, Queen dau un concert la Sun City, in Africa de Sud, tara care, in vremea aceea, practica apartheidul (discriminarea rasiala a negrilor). Acest fapt provoaca reactii negative in Europa, obligandu-i pe cei patru sa riposteze, spunand ca ei sunt o organizatie non-politica si ca au cantat pentru oamenii de acolo, nu pentru regim. Chiar daca multe din cantecele lor au mesaj social, precum: Is This The World We Created, Hammer To Fall, Innuendo, One Vision, The Miracle sau Machines [Back To Humans], ei nu manifesta pentru pace in stilul John Lennon- in schimb, fac ceva si mai revolutionar pentru vremea aceea: dau concerte in tari considerate paria, dintr-un motiv sau altul: Argentina (motive economice- sunt prima formatie rock care canta acolo), in Africa de Sud, in Ungaria (la acea data, inca sub Cortina de Fier). Ei folosesc astfel un limbaj mai eficient decat oricare altul si numai bucuria de pe chipurile spectatorilor vorbeste despre faptul ca muzica este mai puternica decat ura si intoleranta, parere exprimata si de Brian: "Noi suntem total impotriva apartheid-ului si tot ceea ce facem sustine aceasta idee. Dar am simtit ca puteam oferi oamenilor o punte prin muzica."

Anul 1985 ii gaseste sustinand un concert la Festivalul de la Rio, Brazilia. Tot atunci, Freddie isi scoate primul album solo, Mr. Bad Guy, iar pe 13 iulie, intr-un spectacol destinat stangerii de fonduri pentru populatia Etiopiei, Live Aid, pe stadionul Wembley, Queen scriu iar cu litere de aur in istoria muzicii. Desi sunt doar una dintr-o multime de formatii care au cantat cate 20 de minute, Queen sunt votati in unanimitate de public ca formatia care a facut senzatie. Spectacolul a fost superb: a inceput cu o piesa hard-rock cu mesaj social, Hammer To Fall, si a continuat cu hituri deja consacrate (Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, We Are The Champions). Iar la sfarsit, inainte de intonarea imnului Live Aid, Queen au fost din nou chemati pe scena si au incheiat spectacolul cu Is This The World We Created, o piesa despre copiii saraci si flamanzi din lume. Succesul a fost imens...

Spre sfarsitul anului, este lansat single-ul One Vision (scris special pentru Bob Geldof, organizatorul concertului Live Aid), iar, pe 2 iulie 1986, apare albumul A Kind Of Magic, continand super-hiturile A Kind Of Magic,Who Wants To Live Forever si Princes Of The Universe (melodie popularizata in genericul filmului si serialului TV Highlander- Nemuritorul). Albumul a ocupat locul 1 al clasamentului din Regatul Unit...

Pe 7 iunie 1980, Queen intra intr-un turneu european, The Magic Tour: doua spectacole pe Wembley, un concert la Budapesta, pe Nepstadion- Ungaria aflandu-se inca sub regimul comunist (unul din momentele nostime ale acestui concert a fost interpretarea cantecului maghiar Tavaski Szel, pentru care Freddie si-a scris versurile pe... mana!). Turneul se incheie in Marea Britanie, prin doua concerte grandioase pe Wembley Stadium si unul la Knebworth Park, Hertfordshire, cu o audienta de peste o mie de oameni. Queen sunt responsabili de cel mai mare ambuteiaj din zona, intrucat toata lumea incearca sa ajunga in timp la concert!

Anul 1986 este cu adevarat magic pentru Queen, care lanseaza inca un album cu inregistrari din concert, Live Magic si vand 1.774.991 albume numai in acest an!

In 1987, Freddie isi lanseaza single-ul The Great Pretender si inregistreaza cu soprana Montserrat Caballe cantecul Barcelona, in timp ce Roger isi formeaza o noua trupa, The Cross. La sfarsitul anului, este lansata trilogia video The Magic Years si Queen primesc un premiu Ivor Novello pentru "Outstanding Contribution to British Music".

Anul 1988 vede lansarea primului album al formatiei The Cross, Shove It (dupa ce Roger isi mai lansase un album solo, Strange Frontier) si a single-ului lui Freddie, Barcelona.

Queen mai lanseaza un album, in 1989, The Miracle (intrat pe locul 1 al topului britanic), incluzand hiturile The Invisible Man, Breakthru, I Want It All si Was It All Worth It. Tot in acest an, sunt votati ca fiind cea mai buna formatie a tuturor timpurilor de catre cititorii ziarului Times. Si tot in 1989, este lansat Queen At The Beeb, un album live, cu inregistrari din arhiva BBC-ului.

In ultimul an al ultimului deceniu al secolului XX, Queen mai primesc un premiu pentru "Outstanding Contribution To British Music", Brian scrie muzica pentru punerea in scena a piesei shakespeariene Macbeth, iar, in noiembrie, Queen planuiesc sa-si scoata toata discografia pe CD, pentru prima data.

Pe 14 ianuarie 1991, este lansat single-ul Innuendo, care ajunge pe locul 1 in clasamentul Marii Britanii. Ca in zilele de glorie din 1975, si albumul Innuendo intra direct pe locul 1 in top. Pe 30 mai, Queen filmeaza ultimul videoclip, These Are The Days Of Our Lives, cuprinzand o secventa memorabila la final, cu Freddie oprindu-se din cantat, privind catre podea si soptind: "I still love you...". Tot in 1991 apare si Greatest Hits II. Succesul formatiei este acum la fel de mare ca in anii '70, pe vremea albumelor A Night At The Opera sau News Of The World.

Dar acest an care duce din nou formatia pe primul loc va semna si apusul zilelor de aur: pe 23 noiembrie 1991, Freddie anunta lumii ca are SIDA si moare chiar a doua zi, inconjurat de familie si prieteni. Inmormantarea a avut loc in cadru restrans, dupa ritul zoroastrian caruia ii era fidel Freddie, cu participarea rudelor si a celor mai buni prieteni (Brian, Roger, John, Elton John si Mary Austin- cea mai buna prietena a lui, inca din tinerete).

Acesta ar fi putut fi sfarsitul, dar Queen si Freddie au continuat sa traiasca in inimile oamenilor. Si de acolo nu vor muri niciodata...

Cititi si pagina urmatoare, ca sa aflati ce se intampla cu Queen astazi.

Discografie (1980-1991):
The Game (1980)
Greatest Hits I (1981)
Hot Space (1982)
The Works (1984)
Complete Works (1984)
Complete Vision (1984)
A Kind Of Magic (1986)
Live Magic (1986)
The Miracle (1989)
Queen At The Beeb (1989)
Innuendo (1991)
Greatest Hits II (1991)
Classic Queen (1991)

Inapoi la prezentare.
Inapoi la meniu. i>I Want To Break Freea href="30ani.htm">prezentare